Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Romska rådets årliga minnesstund går i musikens tecken

Hand som spelar gitarr i förgrunden till ett taggtrådsstaket. Fotomontage.

Romska rådets minnesstund anordnas varje januari med anledning av Förintelsens minnesdag. I år har rådet valt att samarbeta med Musikhögskolan i Malmö för att sätta fokus på romsk musik som fristad.

Den 27 januari samlas människor över hela världen för en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwich-Birkenau befriades 1945. En inte lika känd del av Förintelsen är Porajmos, folkmordet på hundratusentals romer, som vid sidan av judarna var de som drabbades hårdast av nazisternas utrotningspolitik.

Varje år anordnar Malmö stads romska råd en minnesstund för Porajmos offer och den här gången har de, utöver RIKC - Romskt informations- och kunskapscenter, valt att samarbeta med Musikhögskolan i Malmö där eventet också kommer att ske.

Ett gediget program

Fredag 26 januari inleds minnesstunden med en föreläsning av Klas-Göran Karlsson, professor i historia vid Historiska institutionen i Lund. Han kommer att belysa folkmord ur olika perspektiv; både dess rötter och utvecklingar, men även dess verkningar på vårt samtida samhälle. Föreläsningen följs av ett samtal där Mujo Halilovic, enhetschef vid Romskt informations- och kunskapscenter i Malmö Stad, samtalar med Klas-Göran Karlsson och Alma Dzafic, romsk aktivist och masterstudent i rättssociologi. Fokus sätts på hur Porajmos har påverkat det romska folkets situation i Sverige och Europa och varför det fortfarande är ganska okänt än idag.

Med musiken i fokus

Minnesdagen kommer även att bjuda på kortfilm och tal, bland annat av Sanimir Resic, dekan för konstnärliga fakulteten vid Lunds universitet, men framför allt kan besökarna se fram emot musik. Artister som Thomas Kwiatkowski, Liza Lakatosz, Samir Mehmed, Ichtiander Vävström och Robert Vävström kommer tillsammans med studenter och lärare från Musikhögskolan i Malmö att bjuda på flera framföranden under dagen. Programmet fokuserar på romsk musik med temat överlevnad, sorg och berättande där den fristad som musik kan erbjudan går som en röd tråd mellan verken.


Läs mer om eventet här