Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Våra hedersdoktorer

Följande personer har utsetts till hedersdoktorer vid Konstnärliga fakulteten.

Gullan i hatt

Gullan Bornemark (2023)

Gullan Bornemark (f. 1927) har som kompositör och textförfattare förnyat barnsången i Sverige, från det tidiga 60-talet och framåt. Hennes sånger och texter har fått stort genomslag via skiva, radio och TV och i många fall blivit omedelbara klassiker. I hennes kompositioner förenas en gedigen hantverksskicklighet, musikalisk kvalitet och pedagogisk tanke med språklig finurlighet och humor. Att ge barnen ett rikt språk, även musikaliskt, har varit vägledande. Hon har skapat en musikskatt som levt vidare genom alla samhällsförändringar de senaste 60 åren. Gullan Bornemark har en musiklärarexamen vid Musikhögskolan i Stockholm och 1977 tog hon även kyrkomusikerexamen vid Musikhögskolan i Malmö.  

Terry O'Connor. Foto: Mats Javerud.

Terry O'Connor (2022)

Terry O'Connor (UK) har en framgångsrik internationell karriär bakom sig med gruppen Forced Entertainment och Konstnärliga fakulteten ser henne som en av de viktigaste förnyarna inom teater under de senaste trettio åren. Vid sidan av sin konstnärliga praktik har hon också en långvarig kontakt med akademin och har undervisat vid en rad olika universitet och högskolor såsom Roehampton University, University of Sheffield och University of Birmingham.

Heimo Zobernig. Foto: Håkan Röjder.

Heimo Zobernig (2021)

Heimo Zobernig har alltsedan debuten 1978 varit en av Europas och världens mest intressanta och tongivande konstnärer. Genom sina aktioner och förslag har han provocerat och inspirerat generationer av unga konstnärer, dels som professor vid Konstakademien i Wien sedan 1999, men framförallt genom sina hundratals utställningar över hela världen sedan början av 1980-talet, varav de allra flesta är separatutställningar. 

Gary McPherson. Foto: Håkan Röjder.

Gary McPherson (2021)

Professor Gary McPherson vid Melbourne Conservatorium of Music är en av världens främsta forskare inom det musikpedagogiska forskningsfältet. 2002-2003 var han gästprofessor vid Musikhögskolan och utsågs 2020 till hedersdoktor. 

Milo Rau. Foto.

Milo Rau (2019)

Regissören Milo Rau utsågs till hedersdoktor vid den konstnärliga fakulteten 2019 för sitt undersökande av nya metoder för samhällsanalys, dokumentärt berättande och skådespelarens gestaltning. Milo Rau promoverades i Lunds domkyrka den 24 maj 2019.

Mary Kelly. Foto.

Mary Kelly (2017)

Mary Kelly, konstnär, feminist och pedagog, utsågs till hedersdoktor 2017. Mary Kelly är berömd som pedagog på St Martins College of Art på 1980-talet, på Whitney Program 1989-1996, och sedan 1996 i en speciellt inrättad professur för henne i konceptkonst på UCLA. Mary Kelly var mycket viktig som inspiratör för Konsthögskolan i Malmö, och har undervisat och föreläst där vid flera tillfällen.

Nina Stemme. Foto.

Nina Stemme (2016)

Den Konstnärliga fakulteten utsåg 2016 den svenska sopranen Nina Stemme till hedersdoktor för att uppmärksamma hennes stora insats i det svenska och internationella musiklivet. Nina Stemme är invald i den Kung. Musikaliska Akademien och utsedd till hovsångerska. Hennes internationella karriär har inneburit framträdanden på de mest prestigefyllda internationella operascenerna.

Sir George Martin. Foto.

Sir George Martin (2010)

Sir George Martin (1926-2016), mest känd som popgruppen The Beatles producent, utsågs till hedersdoktor 2010. Med bedrifter inom allt från klassisk musik och humor till pop och filmmusik har han väglett, drivit och inspirerat flera generationer i musikbranschen.