Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Prodekan Staffan Storm tilldelas Christ Johnson-priset 2021

Staffan mottager pris av HKH Prinsessan Victoria
HKH Kronprinsessan Victoria överräcker diplomet. Bild: Felicia Margineanu

Konstnärliga fakultetens prodekan, tillika tonsättare och professor vid Musikhögskolan, får Kungl. Musikaliska Akademiens Stora Christ Johnson-pris 2021, landets främsta belöning för tonsättare.

Staffan Storm tilldelas utmärkelsen för sitt orkesterverk "The Persistence of Memory" med följande motivering:

"Staffan Storm tar med lyssnaren på en fantastisk musikalisk resa genom det stora och vida orkesterlandskapet med sitt verk ”The Persistence of Memory”. Med stor hantverksskicklighet låter han nya scenerier avtäckas och övergå i varandra som en flodvåg i ständig rörelse."

Utmärkelsen kommer att delas ut vid Kungl. Musikaliska Akademiens högtidssammankomst den 29/11 av H.K.H Kronprinsessan Victoria. Musik av Staffan Storm med flera kommer att framföras vid sammankomsten.


Grattis Staffan, vad betyder den här utmärkelsen för dig?

-Tack! Det som känns särskilt roligt med priset är att det ges för ett specifikt verk. Förhoppningsvis kan det leda till att fler intresserar sig för det och att det kan bli framfört flera gånger - något som idag är ytterst ovanligt för nyskriven orkestermusik.

Hur ska du fira?

-Förutom vid Akademiens stora högtidssammankomst får eventuellt firande nog vänta till jul, efter terminsavslutningen.

Ditt orkesterverk har samma titel som en tavla av Salvador Dalí – The Persistence of Memory -hur kommer det sig och på vilket sätt blev du så inspirerad av tavlan att det ledde till att du komponerade musik?

-Titeln är mycket riktigt hämtad från ett av Dalís mest kända surrealistiska konstverk, med smältande fickur placerade i ett ödelandskap.

- Det har följt med mig länge i tankarna och en posterreproduktion av verket var faktiskt det första jag satte upp på väggen i mitt studentrum i Lund. Redan då minns jag hur det väckte musikaliska associationer och att jag ville göra något med dem i framtiden.

Går det att lyssna på verket någonstans?

-Det finns en fin radioinspelning från uruppförandet med Malmö SymfoniOrkester (som beställde verket) och den har sänts ett antal gånger i P2, men är just nu inte tillgänglig

Vem kommer att framföra musiken på högtidssammankomsten den 29/11?

-Det blir inte orkesterstycket som framförs - det är nära fyrtio minuter långt och skrivet för stor orkester - i stället blir det ett kortare pianosolo som framförs av Francisca Skoogh, pianolärare på Musikhögskolan.


Mer info:

Christ Johnson-priset har delats ut sedan 1958 och består av det stora och det lilla priset. Lilla Christ Johnson-priset 2021 mottags av tonsättaren Lisa Streich.

Läs mer här