Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Musikhögskolan i Malmö kan erbjuda masterclasser i opera tack vare generös donation

Operasalong. Foto.

Musikhögskolan i Malmös sång- och musikdramatikstudenter kan se fram emot en serie om tre masterclasser i opera tack vare en privat donation från Lars Werhagen, överläkare i neurologi och rehabiliteringsmedicin med stort operaintresse.

Totalt har tre framstående operasångare kunnat bjudas in för att undervisa. Först ut är tenoren Joachim Bäckström, känd från roller som Pinkerton i Madame Butterfly, Rudolfo i La Boheme och Don José i Carmen på Malmö Opera. Därefter kommer Elisabet Strid, sopran med förkärlek till den tyska romantiska repertoaren och omtalad internationellt för sina gripande porträtt av roller som Salome, Sieglinde i Valkyrian och Chrysothemis i Elektra. Sista masterclassen ges av Agneta Eichenholz, sopran, som efter sin utbildning vid Musikhögskolan i Malmö har gjort en lysande karriär på Europas stora operascener. På hennes breda repertoar återfinns bland annat titelrollen i Alban Bergs Lulu som hon har sjungit på Covent Garden, Staatsoper Wien och på Operan i Rom.  

Joachim Bäckström, Elisabet Strid, Agneta Eichenholz. Fotokollage.
Vänster till höger: Joachim Bäckström, Elisabet Strid, Agneta Eichenholz.

Publika möten 

Varje masterclass inkluderar även ett publikt möte där allmänheten bjuds in för att träffa artisten och lyssna när hen delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter. Mötena innebär även en möjlighet att kunna ställa frågor och givetvis ett tillfälle att njuta av sång. Samtliga möten modereras av en sånglärare eller professor från Musikhögskolan i Malmö. 

Vikten av masterclasses

– Att kunna erbjuda våra studenter masterclasses är en viktig del i deras utbildning och någonting vi är stolta över, säger Lovisa Stenberg, ansvarig projektledare för Lars Werhagens masterclass-serie.  

– I mångt och mycket är detta själva grundfundamentet i utbildningsgången – en serie med möten under längre eller kortare tid med olika lärare och mästare. Det betyder också att den skola som kan erbjuda sina studenter masterclasses är del i att forma nästa generations mästare. Nu har Musikhögskolan i Malmö fått den möjligheten tack vare Lars Werhagen.


Läs mer om masterclass I – Joachim Bäckström
Läs mer om masterclass II – Elisabet Strid
Läs mer om masterclass III – Agneta Eichenholz