Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Heimo Zobernig utnämnd till hedersdoktor

hedersdoktor 2021
Heimo Zobernig

Heimo Zobernig, Konstakademien i Wien, är utsedd till Konstnärliga fakultetens hedersdoktor 2021.

Heimo Zobernig har alltsedan debuten 1978 varit en av Europas och världens mest intressanta och tongivande konstnärer. Inom sitt fält arbetar han med konstens motsvarighet till grundforskning, då han utmanar våra föreställningar om centrum och periferi, konst och icke-konst, utställning, support och objekt. Han gör detta i en lång rad av media såsom video, fotografi, grafik, skulptur, måleri , teckning, installation och land-art. Alla dessa format underordnas dock ett utforskande tänkande, varför konceptkonst kanske är den uttrycksform som kommer närmast.

Genom sina aktioner och förslag har han provocerat och inspirerat generationer av unga konstnärer, som professor vid Konstakademien i Wien sedan 1999, men framförallt genom sina hundratals utställningar över hela världen sedan början av 1980-talet, varav de allra flesta är separatutställningar. Utställningsformatet är hans forskningsfält, något som har blivit stilbildande för många viktiga konstnärer idag.

Zobernig representerade Österrike vid Biennalen i Venedig 2015 och hade en separatutställning i Malmö Konsthall 2016. Zobernig är född 1958.

 

Läs mer om Heimo Zobernig

This article in English