Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Alumner från Musikhögskolan i Malmö bakom nystartad symfoniorkester

Orkester Moderna Musicas styrelse. Bildkollage.

Orkester Moderna Musica är en nystartad symfoniorkester som vill lyfta fram unga musiker, dirigenter och kompositörer. I våras intog de Malmös konsertscen med en skräll och har sedan dess blivit en riktig snackis i det regionala musiklivet. Bakom succén står fem alumner från Musikhögskolan i Malmö.

Orkester Moderna Musicas styrelse består av fem unga kvinnor, Julia Ekström, Thea Lundbäck, Ella Kjellberg, Ebba Eriksson och Viktoria Trikilewicz Karlsson. Tillsammans har de skapat något unikt; ett forum som ger nyutexaminerade studenter med konstnärlig examen i musik möjligheten att direkt få verka i Sveriges kulturliv. Ella Kjellberg förklarar: 

– Musikbranschen kan vara tuff för unga nyexaminerade musiker och vi såg behovet av att skapa en gemensam plattform för unga orkestermusiker som låter dem engagera sig i nyskriven konstmusik – en plattform som vi känner har saknats innan. Vår vision var att utforma en orkester baserat på jämställdhet och jämlikhet, både konstnärligt och strukturellt inom verksamheten.

Omedelbar succé

I våras genomförde Orkester Moderna Musica sitt första projekt ”Samtida toner från Skåne” som mynnade ut i en konsert i St. Johannes Kyrka i Malmö där bland annat Julia Ekströms verk ”Sleipner” uruppfördes under dirigent Elin Gripstrand. Att konceptet var uppskattat vittnar publiksiffrorna om, på orkesterns premiär kom hela 200 personer. Thea Lundbäck berättar: 

– Premiären blev en otrolig upplevelse där alla som medverkande bidrog med ett enormt engagemang. Vi alla upplevde en stor gemenskap och stolthet över vad vi åstadkommit tillsammans. Konserten präglades av unga människors vilja och positivism. 

Julia Ekström fortsätter: 

– Vi kände också tydligt hur viktiga initiativ som Orkester Moderna Musica är för att driva utvecklingen av det svenska musikkulturlivet framåt. Vi vinner alla på att samarbeta och stötta varandra i en bransch där vi faktiskt är beroende av varandra, både som musiker och kompositörer men även som arrangörer och producenter. 

Orkester Moderna Musica framför Sleipner i St. Johannes kyrka.

Orkester Moderna Musica blickar framåt

Efter orkesterns lysande premiär har styrelsen haft agendan full och planerna inför framtiden är många. Bland annat vill de sätta fokus på att arbeta med barn och unga musiker för att uppmuntra dem att fortsätta spela orkestermusik. Det finns även tankar på att jobba mer gränsöverskridande genom att involvera andra musikgenrer och konstformer. Eller som Ella Kjellberg beskriver det: 

– Vi vill helt enkelt vara ett orkesterforum där det tillåts att testa nya saker och tänja på gränserna. 

Just nu finns det dock ett projekt som tar upp merparten av styrelsens tid då de arbetar för fullt med att planera orkesterns kommande konsert den 29 november på Palladium i Malmö. Thea Lundbäck berättar: 

– Vårt kommande projekt är otroligt spännande. På Palladium kommer vi att framföra ett program med musik av tre kvinnliga tonsättare, bland annat ett uruppförande av Hanna Blomberg som också är en alumn från Musikhögskolan i Malmö. Vi är givetvis jättetaggade och hoppas att många vill komma och dela den kvällen med oss! 


Läs mer om konserten på Palladiums hemsida