Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Anders Johnsson och The great organ of Aarhus Cathedral

Anders Johnsson och orgeln i Aarhus domkyrka. Fotomontage.

Anders Johansson, lektor vid Musikhögskolan i Malmö i orgel och orgelkunskap, har fått internationellt genomslag med albumet The great organ of Aarhus Cathedral inspelat i Aarhus Domkyrka.

Anders Johnsson undervisar i solistiskt orgelspel och orgelkunskap vid Musikhögskolan i Malmö, samma skola där han själv utbildade sig på kyrkomusikerlinjen i orgel och barockinterpretation en gång i tiden innan han avslutade sina studier med en diplomutbildning vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. 

Numera är Anders en uppskattad pedagog och en av Musikhögskolan i Malmös hörnstenar i undervisningen av kommande generationers kyrkomusiker. Därtill räknas han som en av Sveriges mest aktiva orgelexperter och har en lång meritlista av orgelinventeringar samt upprustnings- och nybyggnadsprojekt runt om i landet. Ett av hans senaste projekt utspelade sig dock i Danmark, i Aarhus Domkyrka för att vara exakt. 

Inte vilken orgel som helst

Även om Aarhus domkyrka är en imponerande gotiska kyrka i sig själv är den framför känd för sin stora orgel. Med över 6000 pipor, där den längsta mäter över 10 meter, räknas den som en av de största i Norden och lockar årligen organister och fantaster från hela världen. 

Instrumentets historia går tillbaka till 1700-talet men, likt de flesta orglar, har den genomgått flera ombyggnationer under århundradena för att anpassas till rådande tidsandas klangideal. Den senaste restaureringen genomfördes av danska orgelbyggaren Marcussen & Søn mellan 2018–2020 och då valdes Anders Johnsson som huvudexpert för uppdraget.

Restaurering resulterar i musik

Förra året släpptes albumet The great organ of Aarhus Cathedral, en antologi framförd av Anders Johansson tillsammans med Aarhus domkyrkoorganist och tillika professor vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, Kristian Krogsøe, där lyssnaren får njuta av tonerna från den nyrestaurerade orgeln. Tillsammans bjuder de på en musikalisk resa som sträcker sig från Buxtehude till nutid, där barockklassiker samsas med nyare uppstickare som den amerikanske kompositören Searle Wrights Lyric Rhapsody. Resultatet är en rik och varierad lyssningsupplevelse som tydligt visar på orgelns fulla potential. Till albumet medföljer även text och omfattande fotomaterial som dokumenterar restaureringens gång. 

Framsidan på CD:n "The Great Organ of Aarhus Cathedral". Foto.

Vikten av inspelningen

I skrivande stund har albumet gjort succé internationellt, givetvis på grund av musiken, men kanske även för att The Great Organ of Aarhus Cathedral är en fantastisk dokumentation av ett av Danmarks mest värdefulla musikaliska arv. Aarhus Domkyrkas orgel är en central del av landets kulturhistoria, och Anders Johnssons och Kristian Krogsøes antologi blir därmed ett viktigt bidrag till att bevara och sprida kunskap om detta unika instrument till både orgelfantaster och en bredare publik. 


Lyssna på The Great Organ of Aarhus Cathedral på Anders Johnssons YouTubekannal

Recensioner

The present double CD and richly illustrated book is beautifully presented and the playing by both organists is exceptional.

- Gramophone/Choir and Organ


På 2 CDer kan vi høre det klingende resultat af alle anstrengelser, og det bliver ikke mindre spændende af, at to kunstner-personligheder er i spil.

- Jens E. Christensen i Organistbladet


Little more needs be said. The organ sounds magnificent. This is an excellent package: superb performances, great sound quality, brilliant documentation and rewarding programming. In the opening days of 2024, this release is already on my list of recordings of the year.

- John France i MusicWeb International