Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Samverkan över sundet

cello och öresundsbro

Musikhögskolan i Malmö kommer under hösten och våren att bjuda in fem internationella violinprofessorer för att ge öppna masterclasser till stråkstudenter. Inbjudningarna sker i samarbete med Det Kongelige Danske Musikkonservatorium (DKDM) på andra sidan sundet.

Bakom samarbetet står Erik Heide – violinprofessor på Musikhögskolan i Malmö och internationellt erkänd solist och kammarmusiker. Heide har länge jobbat i Danmark och har över åren skapat sig goda kontakter. En möjlighet han nu utnyttjar. 

– Det känns bra att kunna samarbeta med DKDM och bjuda in de här fantastiska pedagogerna till Malmö med. Jag tror det är något som Musikhögskolans stråkstudenter kommer att uppskatta och det är kul att kunna sätta guldkant på våra utbildningar. Skolans geografiska läge och dess naturliga närhet till Köpenhamn gör ju att vi enkelt kan underlätta för våra studenter att skapa sig ett rikt kontaktnät i hela Öresundsregionen. 

Alla är välkomna

Även om fokus under masterclasserna kommer att ligga på violin och violastudenter samt kammarmusikgrupper understryker Heide att klasserna är öppna för alla och han uppmuntrar samtliga stråkstudenter att ta tillfället i akt. Även studerande från andra musikhögskolor i Sverige är välkomna att lyssna och få inspiration.

– Att kunna erbjuda internationella gästlärare till samtliga studenter ingår i vår vision för skolans stråkutbildning. Det är en möjlighet jag själv önskar att jag hade fått under min egen studietid i Sverige. Att kunna uppleva hela fem masterclasses är onekligen ett scoop för de studerande.

Internationellt eftertraktade pedagoger

Lärarna som kommer för att ge masterclasser på båda sidorna av sundet undervisar och verkar normalt i USA, Tyskland, Storbritannien och Schweiz. Samtliga är erkända musiker med långa meritlistor och stor erfarenhet. Dessutom är flera av dem verksamma som domare på internationella tävlingar och alla är högt eftertraktade pedagoger. Ribban är med andra ord lagd.


Läs mer om masterclasserna:

Nora Chastain 
Grigory Kalinovsky
David Bowlin 
Mark Messenger 
Aline Champion 


Läs mer om stråkutbildningen vid Musikhögskolan i Malmö