Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Youngjae Lih tilldelas Beckers Konstnärsstipendium

Youngjae Lih
Youngjae Lih

Beckers konstnärsstipendium om 200.000 kr – som i år utdelas för trettiofjärde året i följd – tilldelas 2021 Youngjae Lih som är född 1984 i Seoul i Sydkorea och verksam i Malmö. År 2016 utexaminerades han från Konsthögskolan och är numera anställd på institutionen som adjunkt.

Grattis till Beckers Konstnärsstipendium, vet du hur du kommer att investera pengarna?

-Tack. Jag kommer att investera hela mitt stipendium i produktionen av mina verk. Mitt arbete är resultatet av forskning och experiment, därför involverar det ofta teknisk utrustning och som med alla experiment du vågar dig in på hjälper det med en bra budget. 

Vad betyder ett stipendium som detta när det kommer till kreativitet?

-Det betyder mycket frihet. Den ekonomiska aspekten hjälper till att skapa något i större skala som uppenbarligen tvingar konstnären att "tänka större" i kreativa termer. Men den plats där projektet skapas är det som stimulerar kreativiteten mest. Jag gillar inte att visa samma arbete två gånger, inte ens liknande arbeten.

Vad är det med elektronisk teknik som inspirerar dig att skapa konst?

-Jag tror att allt hänger samman, jag tänker inte på teknik och konst som separata företeelser. Vetenskap är kreativt och utlöses av idéer eller begrepp som utvecklas till hypoteser. Kärnan i alla typer av teknik är att förstå olika mekanismer och att skapa nya eller utvidga de som finns. Det utvecklas ständigt. Med konst gillar jag att utforska olika medier för att förmedla denna känsla av anpassning, eftersom användning av teknik för kreativa ändamål naturligt ger möjlighet att konstruera nya estetiska former som svar på nya stimuli.

En del av priset är en separatutställning på Färgfabriken, vad ska du visa och när?

-Utställningen äger rum i slutet av januari och just nu kan jag bara säga att mitt arbete är inspirerat av platsen där utställningen äger rum och fyrtorn. Jag jobbar alltid med miljö så det är väldigt spännande att ha så stort utrymme för att visa mitt arbete.

 

Mer info: 

Beckers konstnärsstipendium etablerades 1987, och har sedan dess visat sig ha en anmärkningsvärd förmåga att identifiera ung talang på gränsen till genombrott. Varje stipendiat tilldelas en prissumma om 200 000 kr samt en separatutställning som sedan år 2001 organiseras i samarbete med Färgfabriken. 

Läs mer här