Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Edstrandska stiftelsens stipendiater 2024

Edstrandska stiftelsen är en av de största stipendiefonderna för bildkonst i Sverige och har tidigare mottagits av några av Nordens mest framstående konstnärer. Nu har stipendiaterna för 2024 annonserats.

Edstrandska stipendiestiftelsen har i år tilldelat ett stipendium om 500 000 kr vardera till konstnärerna:    

  • Pia Ferm   
  • Tarik Kiswanson   
  • Elisabeth Östin       

Vidare får även fyra avgångsstudenter vid Konsthögskolan i Malmö ett stipendium på 
100 00 kr vardera. De som fått stipendiet är:   

  • Anne Sofie Djernis   
  • Cornelia Hermansson   
  • Amanda Moberg   
  • Alice Ryne      

Stipendierna delas ut den 24 oktober i samband med öppningen av Edstrandska stiftelsens stipendiatutställning på gallerierna KHM1 (Friisgatan 15) och KHM2 (Bergsgatan 29) i Malmö, mellan den 25 oktober till den 23 november.  

Om stipendiaterna 

Pia Ferm (född 1986 i Lysekil) är utbildad vid Städelschule i Frankfurt 2014-2020. I sina talrika utställningar , främst i Tyskland, arbetar hon med textil som får både ett måleriskt och skulpturalt uttryck.     

“För mig är det ett stort erkännande. Jag upplever att min konstnärskap är sett och uppmärksammat. För mig är det en tydlig bekräftelse på att mitt arbete har utvecklats till en sådan nivå att det kan kommunicera på det sätt jag önskar.”, skriver Pia Ferm om hur det känns att ta emot Edstrandska stipendiet.     

Tarik Kiswanson (född 1986 i Halmstad) är utbildad vid Central St. Martins college of art and design och ENS de beaux-arts i Paris, där han bor. Han har i Sverige ställt ut på Hallands konstmuseum och på Bonniers konsthall och tilldelades 2023 det prestigefyllda Marcel Duchamp-priset av Centre Pompidou i Paris. Han arbetar i installationer, objekt och film med relationen mellan minne, trauma och rum med hans palestinska bakgrund som klangbotten.      

Elisabeth Östin (född 1989 i Viken) tog sin mastersexamen vid Konsthögskolan i Malmö 2019.   Hon har främst ställt ut i Sverige, och är representerad i Statens Konstråds samlingar, Uppsala kommun och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Hon arbetar främst med måleri som ett språk med egna lagar. Hannes måleri anknyter ofta till anatomi och organiska former som gränsar till det groteska.     

“Stipendiet bidrar med trygghet och arbetsro. Jag planerar att satsa på mer storskaliga verk vilket kräver mer tid och plats och där blir stipendiet till stor hjälp. Det är några resor till olika konstnärer och institutioner som jag kommer att kunna genomföra med större lätthet nu!”, skriver Elisabeth Östin som svar på hur stipendiet kommer påverka hennes konstnärliga verksamhet framöver.

Om Edstrandska stiftelsen

Sammanlagt delar Edstrandska stiftelsen ut 1 900 000 kr, vilket gör det till en av de största stipendiefonderna för bildkonst i Sverige. Stiftelsen har delat ut stipendierna sedan 1951, och sedan Konsthögskolans start 1995. Många av de mest framstående konstnärerna verksamma i Sverige och Norden har mottagit stipendiet. De har beskrivit betydelsen av att få stipendiet tidigt i deras karriärer.      

Edstrandska stiftelsen skapades som en fördelsedagsgåva till konstsamlaren Thekla Edstrand på hennes 70-årsdag den 27 juni 1950. Sedan 1951 har stiftelsen delat ut stipendier, vilket gör stiftelsen till en av de äldsta och största privata stiftelserna för bildkonst i Sverige. Sedan 2011 ansvarar Konsthögskolan i Malmö för presentationen av årets stipendiater.

 

För vidare frågor, kontakta Filippa Jonsson, Kommunikatör vid Konsthögskolan i Malmö.

Filippa [dot] jonsson [at] thm [dot] lu [dot] se