Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Musikhögskolan representerade i LMK-stiftelsens idéforum

Markus
Markus Tullberg, postdoc Musikhögskolan. Foto: Edvin Ralsgård

Markus Tullberg, postdoc vid Musikhögskolan, var en av de unga och lovande forskare som valdes ut att delta i årets upplaga av LMK-stiftelsens idéforum.

Hej Markus Tullberg, du får gärna börja med att berätta vad LMK-stiftelsens idéforum är för något!

- LMK är en stiftelse i Lund som stödjer innovativ och gränsöverskridande forskning. Idéforum är deras årliga event där ett tiotal unga forskare från olika fakulteter väljs ut för att delta i några dagars intensiva diskussioner om tvärvetenskapliga möjligheter.

Pratade ni något om de nya profilområdena?

-Ja, det gjorde vi. Vicerektor Per Mickwitz var en av deltagarna, vilket gav möjlighet att samtala om idén bakom profilområdena och hur dessa kan komma att utvecklas framöver. Konstnärliga fakulteten har hittills befunnit sig i periferin och forumet var en bra plats för att diskutera hur olika former av samverkan kan utvecklas.

-Kontaktytor mellan Konstnärliga fakultetens forskare och andra fakulteter finns men där är stor potential till fler spännande samarbeten. Jag upplevde generellt sätt ett stort intresse och stor nyfikenhet på verksamheten vid vår fakultet. 

grupp med forskare
Deltagarna i årets upplaga av LMK-stiftelsens idéforum.

-Själv kommer jag att engagera mig i profilområde 3 om natural and artificial cognition, vari det finns många beröringspunkter med det projekt jag gjorde under min doktorandtid.

Vad tyckte du var det mest spännande som kom upp under era diskussioner?

-Det här var ett ypperligt tillfälle att möta en stor variation av olika synsätt. Forskare arbetar ju normalt inom en disciplin där vissa saker tas förgivna, det finns varken tid eller behov att ständigt ompröva det egna ämnets fundament. Men under denna helg gavs det möjlighet för alla att utmana sin förförståelse och vidga sin horisont, alltigenom i samtal präglade av öppenhet, intresse och respekt för varandras domäner.

-Sedan diskuterades också mer konkreta möjligheter till samarbeten samt upplevda strukturella och administrativa hinder. Gruppen kommer att hålla kontakt och vi har planer på fler träffar, vilket jag ser mycket fram emot.

Var detta första gången som du deltog i något liknande eller har du erfarenhet av annan samverkan?

-Jag har viss erfarenhet av samverkan, men aldrig där det har funnits tid och möjlighet till denna typ av förutsättningslösa samtal, stöttade av erfarna akademiker som Göran Bexell, Sven Strömqvist, Per Mickwitz och Sture Forsén.

Hur går det med din post doc?

-Tackar som frågar! Mitt postdoc-projekt handlar om konstnärligt uttryck i estetiska programmets musikundervisning och det går framåt. Praktiknära skolforskning är ett spännande område som i mångt och mycket också handlar om samverkan och samarbete utanför den egna disciplinens ramar. Det finns en positiv kraft i att flera av de musikpedagogiska forskarna och doktoranderna vid Musikhögskolan arbetar med projekt som tangerar varandra. Att bygga nya strukturer och metoder för samverkan är en kollektiv process. Därtill blir kopplingen till grundutbildningen mycket påtaglig.


Markus Tullbergs profil i Lunds universitets forskningsportal

Läs mer om LMK-stiftelsen

Läs mer om profilområdena vid Lunds universitet