Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Frömedel till projektet ”Operans fysik”

Mun sjunger i rör med ledslågor
Foto: Tilde Jalhed, Kulturnatten 2024

Lunds universitet arbetar för att lyfta fram kulturens och konstens roll i utbildning och forskning, och för att stödja lärarna i detta arbete har medel för fröfinansiering utlysts. 18 ansökningar inkom och universitetets styrgrupp för kultursamverkan har nu valt ut fyra projekt som får stöd.

Ett av de fyra projekten som tilldelades medel är ”Operans fysik – om toner i ljus och färger i ljud” där Konstnärliga fakulteten samarbetar med LTH och Medicinska fakulteten. Hedvig Jalhed, föreståndare för Inter Arts Center och lektor på Musikhögskolan, är en de medverkande i projektet.

"Utbyten och samarbeten mellan konst och naturvetenskap känns otroligt angeläget och inspirerande. Och att som konstnärlig forskare få arbeta fram ett gemensamt material tillsammans med vetenskapliga forskare öppnar för många frågor och idéer – något som breddar våra respektive verktygslådor,” säger Hedvig.

En del fenomen förstås lättast om de demonstreras med ljud, andra om de visualiseras med ljus. Projektet ska utforska möjligheterna att populärvetenskapligt förklara och presentera olika fenomen från olika angreppspunkter och kopplar till 2023 års Nobelpris i fysik.
Projektets mål är att producera material som med hjälp av operasång ska öka förståelsen för ljud, ljus och vågor och därmed väcka intresse för fysik. Materialet ska kunna användas i presentationer, artiklar, undervisningsmaterial och filmer där opera och vokalljud illustrerar fysiken bakom olika fenomen, som till exempel övertoner i ljus, men även det omvända där ljus används för att tydliggöra ljudfenomen.

Projektet genomförs under 2025 och förutom Hedvig Jalhed medverkar Johan Mauritsson, LTH, och Karin Markenroth Bloch från Medicinska fakulteten.

Läs mer om utlysningen av frömedel i LU-Nytt