Utbildning
På konstnärliga fakulteten är mycket av arbetet med utbildningsadministration delegerat till respektive institution. Men det finns också gemensamma frågor för hela fakulteten, t ex principer för hur kvalitetsarbetet bedrivs och hur nya utbildningar inrättas och revideras.
Som stöd finns utbildningssamordnare, eller motsvarande, på varje institution, samt på fakultetsnivå. På fakultetsnivå finns också en gemensam grundutbildningsnämnd (GUN) som arbetar med kvalitets- och utvecklingsfrågor. Läs mer om fakultetens kvalitetsarbete på konstnärliga fakultetens externa webbplats
Arbetet med fakultetens kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling görs i nära samarbete med student- och doktorandkår. Studenterna och doktoranderna är representerade i nämnder och råd och är en viktig resurs i utveckling och uppföljning av utbildningen.
Nya utbildningsprogram
Inrättande av nya utbildningsprogram beslutas av Lunds universitets utbildningsnämnd. Det är Konstnärliga fakultetens fakultetsstyrelse som på institutionernas initiativ beslutar att ansöka om inrättande till Lunds universitets utbildningsnämnd. Processen består av föranmälan till Lunds universitets utbildningsnämnd och därefter tas ett underlag för inrättande fram utifrån beslutade mallar. Underlaget ska granskas av extern bedömargrupp och presenteras för fakultetsstyrelsen innan det beslutas av utbildningsnämnden. Arbetet med att inrätta nytt utbildningsprogram bör starta 1,5-2 år innan första antagning till programmet öppnar.
Stöd för tidsplan vid inrättande av nya utbildningsprogram tas fram av utbildningssamordnare vid fakulteten.
Annat urval för kurser på fortsättningsnivå samt avancerad nivå
För konstnärliga kurser på fortsättningsnivå samt avancerad nivå har fakulteten möjlighet att besluta kring annat urval, till exempel arbetsprover. Beslut om annat urval fattas av dekan och ärenden bereds av institutionerna. Beslut ska fattas innan universitets deadline för utbud dvs före 15 juni för utbildning med start vårtermin och 15 december för utbud start hösttermin.
Ansökan av annat urval skickas från institutionerna till utbildningssamordnare på fakultet för vidare hantering.
Revidering av utbildningsprogram
Det finns möjlighet att göra mindre ändringar gällande våra utbildningsprogram inom ramen för revidering, det kan till exempel handla om ändringar gällande kursstruktur. Fakultetens utbildningssamordnare och prodekan bedömer om ändring av utbildningsprogram kan hanteras som revidering eller om det kräver nyinrättande av utbildning och därför är det viktigt med en tidig dialog kring ändringar som planeras.
Revideringar av utbildningsplaner beslutas av fakultetens grundutbildningsnämnd. Ärenden bereds på institution och det är institutionsstyrelsen som skickar ärenden vidare till grundutbildningsnämnden. I de fall som revidering handlar om ändring av kurser ska nya kurser vara inrättade och kursplaner beslutade innan ärendet skickas vidare till grundutbildningsnämnd.
Revideringar av utbildningsprogram ska vara beslutade innan utbildning öppnar för antagning.
Kompetensutveckling i digitala verktyg för undervisande personal
För lärande i en digital värld är en webbplats som vänder sig till dig som undervisar eller arbetar administrativt vid Lunds universitet. Enheten för undervisningsstöd har samlat material, lästips och råd om digitala verktyg och lärande. Just nu fokuserar vi särskilt på tre teman: generativa AI-verktyg, tillgänglighet och video i undervisningen. Du hittar aktuella kurser, seminarier och workshops i kalendariet på svenska och engelska.
Kontakt
Staffan Storm
Prodekan
E-post: staffan [dot] storm [at] konstnarliga [dot] lu [dot] se (staffan[dot]storm[at]konstnarliga[dot]lu[dot]se)
Telefon: +46 40 32 54 83
Johanna Hansen
Utbildningssamordnare
E-post: johanna [dot] hansen [at] konstnarliga [dot] lu [dot] se (johanna[dot]hansen[at]konstnarliga[dot]lu[dot]se)
Mobil: +46 73 801 82 81
Teo Houmann
Ordförande, Studentkåren vid Konstnärliga fakulteten
E-post: ordf [at] skfm [dot] lu [dot] se (ordf[at]skfm[dot]lu[dot]se)
Sara Wilén
Samordnare, enheten för undervisningsstöd
E-post: sara [dot] wilen [at] mhm [dot] lu [dot] se (sara[dot]wilen[at]mhm[dot]lu[dot]se)
