Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Dekanbrev: Trygghetsvandring och förtätningsarbete

Porträttbild Santino S. Resic
Foto: Johan Persson

Arbetet med samlokaliseringen fortgår om än på en annan nivå än de senaste åren. Styrgruppen fortsätter sitt arbete tillsammans med institutionernas prefekter, företrädare för fakultetsledningen, LU Bygg samt projektgruppen och ser i dagsläget över potentialen och visionen om en lyckad framtida samlokalisering och skapandet av Lunds universitets konstnärliga campus i Malmö.

Projektgruppen som består av vicedekanen för campusutveckling Jakob Donnér och projektledaren Anders Mattsson, arbetar dessutom med ett förtätningsarbete för att vi redan innan samlokaliseringen ser över vårt lokalbestånd för att dra ner på kostnaderna och samutnyttjar fakultetens lokaler. En viktig del i arbetet är att dra lärdom från projektet med Varvsstaden. Att undvika tidigare misstag men också att använda kunskap och erfarenheter som genererades under de gångna åren.       

Ett viktigt och glädjande samarbete har utvecklats med polisen i Malmö. Den 19 mars utfördes en så kallad trygghetsvandring vid Heleneholm med särskild fokus på Musikhögskolan. Företrädare från polis, kommun, idrottsföreningar, fastighetsägaren med flera gjorde en kartläggning tillsammans med fakultetsledningen, Musikhögskolans ledning, LU Bygg, studentrepresentanter och huvudskyddsombudet för att göra en samlad bedömning över vad som kan och måste göras för att området skall både vara och upplevas som en trygg och säker arbets- och studieplats. Ett tydligt resultat är att polisens ronderingar markant har ökat. Deras närvaro i hela Heleneholmsområdet är i dagsläget omfattande. Detta skall dessutom ses i ljuset av att polisen lyckats stävja brottsvågen och det närliggande Sevedsområdet inte längre definieras som utsatt. Trygghetsvandringen har även lett till andra viktiga åtgärder som att häckar i området klipps ned, övervakningskameror vid särskilda platser sätts upp och att diskussionen med Malmö stad om tydligare belysning vid parkeringsplatsen nu är i gång. Alla inblandade parter har som ett resultat av trygghetsvandringen fått konkreta uppgifter för att skapa ett tryggare och säkrare Heleneholm. Vi kommer inte att släppa detta viktiga arbete förrän vi är nöjda med resultatet.      

Jag vill också påminna om fakultetsträffen måndagen den 12 maj då vi pratar mer om samlokaliseringen. Vi det tillfället kommer även Stadsbyggnadsdirektör Marcus Horning från Malmö stad att medverka. Jag hoppas därför att så många som möjligt av er kan prioritera att komma till detta möte. Under hösten kommer vi ha fler fakultetsträffar av samma skäl.

Santino S. Resic
Dekan