Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Tre miljoner till tematiskt samverkansinitiativ

Jesper Larsson
Jesper Larsson, koordinator för det tematiska samverkansinitiativet. Foto: Karolina Rosenqvist

Konstnärliga fakulteten har, tillsammans med tre andra fakulteter samt ett antal externa samarbetspartners, beviljats anslag om tre miljoner på tre år till ett projekt som syftar till att ta fram nya metoder för att producera och tillgängliggöra kultur. Projektet leds av Sanimir Resić och koordineras av Jesper Larsson, med gedigen bakgrund i kultursektorn, bl.a. från chefskap för Malmö Live och Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Projektet inbegriper forskningsfrågor som rör utveckling av nya digitala lösningar, inklusive artificiell intelligens, utveckling av nya affärsmodeller och juridiska frågor kring bl.a. upphovsrätt och personlig integritet med mera, men även frågor kring hur de konstnärliga formaten från start kan utvecklas för nya presentationsformer.

- Genom att ge möjlighet till en mer individanpassad digital upplevelse hoppas jag att kulturevenemang kommer att kunna nås av många fler grupper i samhället än vad som sker idag, säger Jesper Larsson.

Inom projektet planerar man att använda sig av konsertsalen i Malmö Live som ett så kallat ”Living Lab”, där ett stort antal kameror och mikrofoner monteras, vilket möjliggör nya sätt att producera föreställningar.

- Malmö Lives konsertsal är perfekt att experimentera i eftersom det ges konserter varje vecka och de akustiska förutsättningarna dessutom är optimala, menar Jesper Larsson. 

 

Fakta: Tematiskt samverkansinitiativ för nya metoder att producera och tillgängliggöra kultur

Deltagande fakulteter: Konstnärliga fakulteten, Ekonomihögskolan, Juridiska fakulteten, Lunds tekniska högskola, LTH

Externa parter: Malmö Live Konserthus, Malmö SymfoniOrkester, Axis, Amazon Web Services, Future by Lund m fl

Läs mer om universitetets tematiska samverkansinitiativ här:

https://www.lu.se/forskning/tematiska-samverkansinitiativ

För mer information om projektet, kontakta: jesper [dot] larsson [at] kanslik [dot] lu [dot] se (jesper[dot]larsson[at]kanslik[dot]lu[dot]se)