Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Pernilla August i intimt samtal med Teaterhögskolans studenter

Pernilla August med bukett i famnen. Foto.
Pernilla August på Bryggeriteaterns scen. Foto: Filippa Jonsson.

I egenskap av sin roll som ny hedersdoktor för Lunds universitets Konstnärliga fakultet, träffade Pernilla August Teaterhögskolans studenter i ett samtal vid Bryggeriteatern i Malmö och redan nu framgår det tydligt – August är en stor inspiration- och visdomskälla.

Hedersdoktorstiteln är en utmärkelse för fantastiskt arbete inom respektive fält. Teaterhögskolan nominerade Pernilla August under hösten 2023 och fredagen den 31 maj 2024 tog August emot hedersdoktorstiteln under en ceremoni i Lund. Pernilla har även hunnit träffa studenterna vid Teaterhögskolan på Bryggeriteaterns scen tidigare under samma vecka.    

Pernilla August tar emot publiken med Teaterhögskolans prefekt Fredrik Haller som leder samtalet. Med enorm karisma och ödmjukhet berättar Pernilla om sin resa, konsten, ångesten och den där ryggsäcken man har på sig där man samlar på sig verktyg och erfarenheter.

Kollektivet och konsten

På Teaterhögskolan i Malmö betonas teatern som en starkt kollektiv konstform. Detta blir extra tydligt när Pernilla August under samtalet ständigt återkommer till just den aspekten. August lyfter fram teaterns sociala och politiska grund och berättar hur hennes drivkraft som skådespelare alltid har varit det kollektiva tänkandet, snarare än en personlig karriärism.   

"Vi ville förändra världen!" säger Pernilla August om varför hon sökte till scenskolan i Stockholm första gången.   

Fredrik Haller och Pernilla August i samtal. Foto.
Fredrik Haller och Pernilla August i samtal på Bryggeriteaterns scen. Foto: Filippa Jonsson.

Vidare berör hon de mer fundamentala aspekterna av teatern som konstform. August påpekar:

"I den här märkliga tiden kommer teater alltid att finnas kvar, den går inte att förstöra. AI:n kommer åt filmen, men inte teatern. Den går inte att ersätta.”

Det är en hoppfull syn på framtiden och teaterns betydande roll i kulturdebatten om AI:s påverkan på kultursektorn. Dessutom understryker det hur teatern inte bara är en kulturell kraft, utan även en politisk.

Fri i korsett

Under samtalet får studenterna möjlighet att ställa frågor till Pernilla August, och de tar chansen att fråga om allt från hur man hanterar ängslan och gör rätt karriärval som skådespelare, till hur man arbetar i ett kollektiv och lämnar karaktären bakom sig när man går av scenen.   

Pernilla August och Fredrik Haller på bryggeriteaterns scen. Foto.
Fredrik Haller och Pernilla August talar med studenterna på Bryggeriteaterns scen. Foto: Filippa Jonsson.

August bemöter varje fråga med ödmjukhet och en känsla av samhörighet. Hon erbjuder inga enkla svar, men delar generöst med sig av sin omfattande erfarenhet. Under samtalets gång bygger Pernilla August upp ett starkt förtroende hos publiken, och mot slutet har hon etablerat internskämt som får hela rummet att brista ut i skratt.   

"Ängslan är vacker," säger August, och tillägger att den tyvärr aldrig helt försvinner. 

Hon berättar om att vara sitt eget största hinder, men också om passionen för sitt arbete. Att tillbringa hela nätter med att utforska en berättelse och göra den till sin egen. Ängslan är inte nödvändigtvis en negativ känsla, utan kan vara en drivkraft.   Känslor kan vara totalt paradoxala och är sällan så enkla man skulle kunna önska. August berättar om att en av hennes första riktiga frihetskänslor på scen skedde motsägelsefullt i “en korsett”, en metafor August använder för att beskriva hur det känns att arbeta med en mycket kontrollerande regissör. Trots det har hon själv gått en total motsatt väg i sin egen regi.   

Nej, inom teaterkonsten är svaren sällan raka eller enkla. Men tråkiga är de inte, och speciellt inte när man har äran att fråga just Pernilla August. På Teaterhögskolan i Malmö passar hon in som handen i handsken, och är varmt välkomnad och efterlängtad.    

Vi är oerhört stolta över att ha Pernilla August som hedersdoktor för Lunds Universitets Konstnärliga fakultet, och vi ser fram emot vad mer framtiden har att erbjuda.