Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nytt och spännande samarbete mellan Musikhögskolan och ESS

noter

Professor Michael Edgerton berättar här om sitt spännande samarbetsprojekt och om sin nya komposition "Der Rufer".

Varför samarbetar du med ESS och när började samarbetet?

-Samarbetet började för lite mer än ett år sedan. I flera år har jag samarbetat med forskare i både konstnärliga- och forskningsprojekt och har inspirerats av att tillämpa vetenskapliga idéer på musikkomposition.

-Innan jag kom till Sverige läste jag om utvecklingen av ESS och fick idén att kontakta dem för att föreslå ett samarbete mellan konst och vetenskap. Genom en slump träffade jag en av forskarna vid ESS, Dr. John Weisend, och efter samtal utvecklades ett samarbetsavtal mellan ESS, Lunds universitet och Musikhögskolan. 

-Samarbete mellan olika discipliner, som fysik, kan inspirera till nya former och ett nytt sätt att arbeta med musik för mig som kompositör.

Berätta om musiken, varför valde du slagverkskvartett som form?

-Jag hade redan planerat att skriva för slagverkskvartett eftersom jag hade kontakt med  Professor Olaf Tzschoppe vid Hochschule für Künste i Bremen, men valet av instrument var inte viktigt för styckets form. Jag ville undersöka ett motstridigt fenomen, som involverade att utforska ihållande ljud på normalt iterativa (slagna) instrument, såsom trumma, klockor och marimba / vibrafon, för att producera vackra ljud för mig, som ofta upplevs som otäcka, fula och störande för andra.

Var kommer titeln ”Der Rufer” från?

-”Der Rufer” refererar till en staty i Bremen som föreställer en bard, här en soldat, med en röst, stark och gyllene, som skulle hålla motiverande tal till sina trupper före strid. 

När kan vi förvänta oss att höra den här musiken live?

-Vi planerar för premiär 8 oktober på Inter Arts Center. Vi undersöker också möjligheten att ha en andra föreställning i Science Village  i närheten av Max IV och ESS.

Läs mer om Michael Edgerton

 

Om ESS
ESS är en unik materialforskningsanläggning utanför Lund, baserad på världens mest kraftfulla neutronkälla. Anläggningen kan liknas vid ett gigantisk mikroskop, där neutroner används för att analysera prover på atom- och molekylnivå. ESS kommer att öppna vägen för framtida forskningsgenombrott inom medicin, miljövetenskap, energi, material och transport.

Läs mer här